Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pflum Orsi

2008.10.26

 

PFLUM ORSI&THE CAP BIOGRÁFIA

A zenekar - Pflum Orsi & The CAP - 2003. év elején alakult. Stílusirányzatát tekintve a jazz, a funky és a soul zene elemeire épül a produkció. Zenéjüket - megfűszerezve saját egyéniségükkel, valamint közös ötleteikkel - egyedi felfogásban akarják eljuttatni a közönséghez. A zenekar neve, CAP, utal az énekesnő egyéniségére, humorára. Honnan e név? A CAP szó jelenthet baseball sapkát, amelyet a zenekar tagjai szívesen viselnek, de leginkább egy mozaikszó a megfejtés: Contemporary Art Pop, avagy Kortárs Művészi Pop. Ez mindössze annyit jelent, hogy zenéjük tüzes, csábító és igényes a manapság hallható rettenetesen egyszerű és töltelék zene mellett. Előadásmódjukban az energikus, lüktető erő párosul az énekesnőre jellemző érzékenységgel, légiességgel. Repertoárjukban megtalálhatóak a saját számok mellett neves külföldi előadók darabjai is, mint pl: Hiram Bullock, Rachelle Ferrell, Patti Austin, Maceo Parker, Randy Brecker, Sting, George Duke, Brand New Heavies...

A produkció amolyan "Orsis". Az énekesnő egy kedves, de rendkívül dinamikus, szép, fiatal lány, aki - bár közvetlenségével mindenkit lefegyverez - valami különös erő árad a szeméből, lényéből, személyiségéből.

A zenekar terveiben szerepel, hogy mind Magyarországon, mind a világ bármely táján lehetőség szerint minél többet koncertezzen, ezzel is népszerűsítve saját programját.

A együttes tagjai:
Pflum Orsolya - ének
Elek István - szaxofon
Bori Viktor - billentyűs hangszerek
Birta Miklós - gitár
Szendőfi Balázs - basszusgitár
Szendőfi Péter - dob

 

Pflum Orsolya , a zenekar énekesnője, egy budapesti zeneiskolában kezdett klasszikus éneket tanulni, majd jazztanulmányainak megkezdésével szinte egy időben, felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakára, ahol 2000. júniusában diplomázott. Az elmúlt években különböző zenei műfajokat képviselő zenekarokban is énekelt, jazztől a blueson keresztül a funkig. Szerepelt a Magyar Televízióban és Rádióban, valamint énekesként közreműködött Robin Williams Magyarországon forgatott, A hazug Jakob című filmjében. Többször énekelt az RTL Klub Hangszál című zenés műsorában. Rendszeresen koncertezik külföldön (Svájcban és Németországban), 1999-ben fellépett a Gronauban megrendezett nemzetközi jazzfesztiválon. Vokalistaként több produkcióban is közreműködött, Cserháti Zsuzsa állandó vokalistája volt, énekel az Adj még a tűzből, valamint a Várj! című lemezén is. Koncertfellépései és stúdiómunkái mellett énekel a Pesti Magyar Színház "Godspell" című darabjában is.

Elek István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus klarinét szakának elvégzése után szerezte meg második diplomáját jazz-szaxofon szakon. Számos külföldi vendégszereplés mellett (Japán, USA, Skandinávia) itthon is elismert szaxofonos. Stúdiózenészként sok neves hazai zenész, illetve zenekar lemezén működöt közre. A Fusio Group, a Besenyő Brass Band, illetve a Tea zenekar tagjaként Emerton díjban részesült. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakának szaxofontanára . További zenekarok és előadók: Coolactive, Charlie Jazz Band.

Bori Viktor 1962. január 2-án született Cegléden. 5 éves korában kezdett zongorázni a ceglédi Erkel Ferenc Zeneiskolában. Klasszikus zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Halmágyi Katalinnál, majd a jazz-zongora szakon Gonda Jánosnál, ahol is 1983-ban kapott jazz előadóművész képesítést.

1983 és 1986 között az ELTE Bölcsészettudományi karának német-angol szakos hallgatója.

1985 decemberében Lengyelországban, a Kaliszi Nemzetközi Jazz-zongorista versenyen 2. helyezést ért el.

1986-ban Hollandiába költözött és az Utrechti Konzervatóriumon zeneszerzést tanult Henk Alkema-nál. 1987-es tanévtől ugyanott, valamint az Arnhemi Zeneművészeti Főiskolán tanárként dolgozott. A hollandiai évek alatt aktívan vett részt az ottani zenei életben, hosszabb ideig Gijs Hendriks neves szakszofonos kvartettjével turnézott.

1990-ben végleg hazaköltözött. Azóta számtalan formációban dolgozott, többek között a Things zenekarban László Attilával és Tony Lakatossal, Kőszegi Imre kvartettjében t.k.Csepregi Gyulával, valamint Berki Tamással.

'Better Times' c. CD-jét, melyet nemzetközi csapattal vett fel 1993-ban adta ki. 1994 tavaszán országos lemezbemutató turnét szervezett, melynek egyik állomása Szolnok volt.

A Trio Twilight 1996 óta működik, amelyben korábban Lattmann Béla, majd Glaser Péter és jelenleg ismét Lattmann Béla basszusgitározik, valamint megalakulása óta Szendőfi Péter dobol.

Nevéhez fűződik a ceglédi Bori Jazz fesztivál, mely közel tíz éve működik.

Birta Miklós 1992-ben érettségizett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazzgitár szakán, majd 1996-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazzgitár szakán. Számos zeneiskolában tanított az elmúlt 12 évben, úgymint a Postás Zeneiskola, a pomázi zeneiskola, vagy a MATÁV Erkel Ferenc Zeneiskola. Jelenleg a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola gitártanára, valamint zeneelméletet is tanít. 1990-től színházakban is játszik, filmzenék zenei felvételein is szerepel; az Ámbár Tanár Úr c. filmben és Másik János filmmunkáiban. 1994-től a rádiókban, 1995-től a televíziókban rendszeresen szerepel különböző zenekarokkal, elsősorban a jazzműfajban.

Zenekarának, a Birta Triónak, az első lemeze 1998-ban jelent meg "Next Generation" címmel. A lemez megjelenését követően New York-ba költözött egy évre, ahol lehetősége nyílt számos amerikai és külföldi zenésszel együtt játszani. Hazatérése után nem sokkal zenekara trióról quartettre bővül, nevük Birta Life Pictures.

Vasvári Pál "Night Runner" című lemezén Mike Stern-nel, Paco Sery-vel és Dave Samuels-szel játszik , valamint közreműködik több megjelenő és már megjelent hazai lemezen. 2004. nyarán lemezt készített a szaxofonos Bill Evans-szel Varsóban. A lemezen három saját szerzeménye is hallható.

A következő jazzmuzsikusokkal játszott egy zenekarban színpadon vagy lemezen:

Dave Samuels (USA), Mike Stern(USA), Paco Sery (F), Steve Logan(USA), Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, Vasvári Pál, Frankie Látó, Csepregi Gyula, Benek Maseli(P), Kőszegi Imre, Binder Károly, Nagy János,Coolactive zenekar, Zsemlye "Zsömi" Sándor, Bergendi István és zenekara stb...

Szendőfi Péter 1989-ben érettségizett a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus ütő tanszakán kiváló eredménnyel. Ezután visszakerült Budapestre a Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakára, ahol 1992-ben végzett. Ekkor már játszott az In Line, Katona Klári, Babos Band, valamint a László Attila Band muzsikusaként. Megalapította saját zenekarát, a Fusio Quartet-et. Kizárólag saját kompozíciókat játszottak, amelyeket Péter írt és hangszerelt. Első megjelenő lemezük a "Life Rhythm", amelyet 1995-ben mutattak be a Vígszínház sátorban. 1995-ben a New York-i Drummers Collective iskolában teljes körű ösztöndíjat kapott, amellyel kint tanult és bizonyítványt szerzett. Itt játszott először amerikai muzsikusokkal /pl. Bob Quaranta - keyboard, Kip Reed - bass (Tania Maria Band), Lincoln Goines - bass(Bob Berg, Mike Stern, Michel Camilo)/. Rendszeres magánórákat vett Jojo Mayertől is. 1999-ben jelent meg a Fusio Quartet következő lemeze "Attitudes" címmel (Periferic Records) szintén Péter szerzeményeivel. Ugyanebben az évben jelent meg másik fő zenekara, a László Attila Band új lemeze is Smart Kid címmel.

2000. szeptemberétől a Fusio Quartet, Fusio Group néven működik tovább. 2003-ban megjelent új nagylemezük Energy címmel.

2000. szeptembere óta Szendőfi Péter a dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola tanszékvezető tanára. Egyike a legfoglalkoztatottabb hazai dobosoknak. Kurzusokat tart, számos lemezen, fesztiválokon és koncerteken szerepel szinte minden műfajban. 2004. januárjában New York-ban turnézott a László Attila Band-del. Jelenleg is felkéréseknek tesz eleget Európa számos nagy városában.

Szendőfi Balázs 1999. nyarán kezdte tanulmányait a Vasutas Zeneiskolában Mits Gergelynél. 2000. szeptembere óta a Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola tanulója. Számos lemezen közreműködik, saját zenekarai a Mindflowers, akikkel 2002-ben adták ki az IMPORgressive című lemezt és a Piccolo Inn. Más formációkban is jeleskedik, úgymint a Holdudvar és a Self-searching System. 2003-ban részt vett a Magyar Rádió Országos (Nemzetközi) Jazz Basszusgitár Tehetségkutató Versenyén, ahol bekerült a döntőbe és 5. helyezést ért el. A Pesti Magyar Színház két darabjában, a Godspell-ben és a Bob hercegben is közreműködik.