Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Molnár Ferenc Caramel

2008.10.26

Molnár Ferenc Caramel 1982. február 1-jén született Szolnokon. 16 és fél éves koráig Törökszentmiklóson élt édesanyjával, nevelőapjával és három testvérével. Élete akkor változott meg gyökeresen, mikor öccse egy autóbalesetben életét vesztette, a szülők kapcsolata pedig a szörnyű tragédia miatt megromlott. Feri 17 évesen elhatározta, hogy elhagyja a szülői házat, és önálló életet kezd. Sajnos munkája nem mindig akadt Caramelnek, ha pedig mégis, leginkább cipekednie kellett. Akkoriban jelentkeztek gerincproblémái - kiderült, hogy porckorongsérvje van - ami miatt kés alá kellett feküdnie. Az első Megasztárt a kórházból nézte végig, amire azért nem jelentkezett, mert azt hitte, sztárcsapatot akarnak összeállítani.


Caramel régóta foglalkozik a zenéléssel, rengeteg saját szerzeménye van. Demóival már végigjárta a nevesebb kiadókat, ahol sorra elutasító választ kapott. Volt, aki azt tanácsolta, hogy Molnár Ferencként írjon inkább könyvet. A Caramel becenevet egyik barátja ragasztotta rá - félig gúnyosan, félig viccesen - de azt egyikük sem sejtette, hogy nemsokára ezen a néven fogja ismerni az egész ország.

2004 őszén beadta a jelentkezési lapját a Megasztár induló második szériájába, és már a válogatáson lenyűgözte a zsűrit muzikalitásával. Az elődöntőn saját szerzeményével olyan hatalmas sikert aratott, hogy a közönség hosszú percekig örjöngve tapsolt, és még a zsűri egy-két tagját is megríkatta. Pély azt mondta neki: "Azt hiszem, benned egy klasszist ismerhettem meg. Olyan élményt okoztál, hogy elsírtam magam." Bakáts így fogalmazott: "Van nekem egy képességem: ha meglátom az eredetit, belesápadok. Úgy is mondhatnám, kicsit régiesen: te vagy az igazi."


Caramel már a show elején nagy népszerűségre tett szert a megasztár-rajongók körében, amiben az is segített, hogy ő volt az egyik, Bartók Eszter mellett, akinek a számát játszották a rádiók. A döntőkben rendszerint a tőle elvárt magas színvonalat hozta, és ugyanolyan könnyedén énekelt swinget, reaggiet, vagy rock and rollt, mint saját stílusát, az r'n'b-t és a soult. A zsűri továbbra is dícsérte, a keddi koncerteken pedig egyre nagyobb tömeg rohamozta meg. Közben sajnos kiújult a gerincsérve, borzalmas fájdalmai voltak.

Molnár Ferenc Caramel

A kórház réme mindvégig a feje felett lebegett, de ő hősiesen állta a sarat, és nem hagyta, hogy bármi is látszon a produkcióin. Igaz, kevesebbet táncolt, amit Pierrot és Soma gyakran meg is jegyzett, pedig tánctudására sem lehet panasza. Ismerősei szerint úgy táncol, mint példaképe, Michael Jackson.

A műsorban szép sorjában maga mögé utasított mindenkit, hogy végül megküzdhessen az év hangja címért. 2005. április 30-án tizenkétezer ember előtt énekelt a Papp Lászó Arénában, és súlyos betegsége ellenére európai színvonalú show-t varázsolt a színpadra. A szavazók Palcsó Tamás ellenében, 60-40% arányban őt hozták ki győztesek. Caramel a lemezszerződés mellett, egy lakás és egy autó boldog tulajdonosa is lett. Első lemeze, mely a döntőben elhangzott dalait tartalmazta, két héttel a megjelenés után bearanyozódott.

Közben Caramel túlesett egy komoly gerincműtéten, majd hosszú lábadozási időszak következett, ami alatt időt és energiát nem kímélve már saját debütáló albumán dolgozott. A Nyugalomterápia november 9-én került a boltokba, és már megjelenése előtt dícsérő kritikát kapott, az első kislemez, a Várt Váratlan pedig rövid időn belűl a slágerlisták élmezőnyébe jutott.

Molnár Ferenc Caramel


"Amióta az eszemet tudom, a zene érdekel. Nekem nincs más hobbim a zenén kívül."

"A zene egy olyan dolog, ami belőlem jön. Amit nem tudok sem elfojtani, sem kontrollálni, jön belőlem és kész."

"Szeretnék valami pluszt adni az embereknek. Lehet, hogy ezek nagy szavak, de én az emberek lelkét szeretném megérinteni."

"Büszke vagyok arra, amit elértem. Úgy hiszem, elsősörban magamnak, a családomnak és a barátaimnak köszönhetem, hogy ma itt tartok. A legfontosabb tanulság számomra, hogy merni kell álmodni, más utakat kipróbálni, mert abból csak tanulni lehet."

 
Caramel saját életrajza


Sziasztok! Anyakönyvezett nevem Molnár Ferenc, de legtöbben Caramelnek ismernek. Szolnokon születtem, 1982. február 1-jén, és ebben a megyében, Törökszentmiklóson laktam 17 éves koromig.

A zene végigkísérte az életem, amióta az eszem tudom, folyton énekelek. Tanulmányaimat a helyi Bethlen Gábor Általános Iskolában kezdtem, majd a Lábassi János Szakközépiskolában folytattam. A suliban elég nehéz lehetett velem: a fejemben egyfolytában hallottam (hallom ma is) a zenét, és ez zavaró volt az odafigyelésben. Gyakran küldtek ki az órákról, hiszen tanítás alatt is dudorásztam. A középiskolát megélhetési gondok miatt sajnos abba kellett hagynom, így Budapestre költöztem.

Nyolc éves korom óta írok dalokat. Az RNB stílus áll hozzám legközelebb, de meghallgatok mindent, ami jó, igényes és maradandó. Nagyon sok előadót és zeneszerzőt tisztelek, többek között Michael Jacksont, Stevie Wondert, és az RNB műfaj nevesebb képviselőit. Különösen szeretem az előbb említett stílus brit vonulatát. A zenében is - mint az életben - az egyszerű és letisztult dolgok érintenek meg. A muzsika minden ága érdekel: nagyon szeretek hangszerelni, a dalokat a saját ízlésvilágomnak megfelelően felépíteni.

Már évek óta sikertelenül kopogtattam demo felvételeimmel a kiadók ajtaján, amikor 2004-ben beneveztem a Megasztár című televíziós verseny második fordulójába, és végre rám talált a siker. A nézők szavazataikkal hozzásegítettek az első helyezéshez, ezt ezúton is köszönöm. E siker mellet az a legfontosabb, hogy annak élhetek, amit imádok, ami az életem. A közelmúlban valósult meg egyik legnagyobb álmom: elkészült első lemezem. Az album címe Nyugalomterápia.

Forrás: Caramel hivatalos honlapja


Gyermekként álmodtam, és azt hittem, úgy lesz
Hittem az életben, és nem fájt a szívem
Tudtam, hogy én váltom meg majd a világot
Láttam a jövőmet, és semmi sem bántott

Lelkemben mindig ott volt valami dallam
Tudtam, hogy elmondhatok bármit egy dalban
És hogy ha szeretnék, elszállok innen
Ez a dal majd repít, a szárnyán visz engem

...

Molnár Ferenc CaramelZenei karrier - részlet a Zene.hu oldaláról


2005-ben jelentkezett a TV2 tehetségkutatójába, a Megasztár második szériájába. A nézők egyből a szívükbe zárták a nyíltszívű fiatalembert. Legkedveltebb dala, amiért a legtöbb elismerést kapta a viadal során, a "Jégszív" című dal, amellyel emberek ezrei további szimpátiáját vívta ki. A Megasztár2 végső döntőjét Palcsó Tamással vívta, s a rajongók szavazatai alapján végül Caramel győzedelmeskedett, így ő lett 2005-ös év férfihangja. A Megasztár során került közelebbi kapcsolatba mostani barátnőjével, a szintén döntős Bartók Eszterrel. Megjelent első lemeze, "Dalok" címmel, amire az általa énekelt legjobb dalok kerültek fel. Még ebben az évben került a boltokba a fiatal énekes első önálló albuma, "Nyugalomterápia" néven, amelyen már saját szerzeményei is hallhatóak. A korong hat héten keresztül vezette a MAHASZ eladási listáját és egy hét alatt aranylemez lett. December 21. és 22-én tartotta első lemezbemutató koncertjét, ahol meghívott vendégként Lerch István (többek között a Jégszív című dal zeneszerzője) Bartók Eszter és Pápai Joci is jelen volt. A koncerten kiadójától a Tom-Tom Records-tól a Nyugalomterápiáért átvehette a platinalemezt.

2006. február 17-én indult útjára Caramel első országos lemezbemutató turnéja, amelynek keretén belül hazánk legtöbb pontján fellépett, nagysikerű koncerteket adva. A közreműködők névsora, akik kísérték a koncert folyamán: Gátos Iván (billentyűs hangszerek), Gátos Bálint (basszusgitár, keyboard), Szabó Marci (gitárok) Mike Zsolt (dob, ütős hangszerek). A koncertkörűt állandó vendége volt Bartók Eszter. Három kategóriában is jelölték a Fonogram - Magyar Zenei Díjra: az év hazai pop albuma (Nyugalomterápia), az év hazai dala (Szállok a dallal),az év felfedezettje. A közönség szavazatai alapján az utolsó kategóriában neki ítélték oda a díjat, így Caramel lett a 2005-ös év felfedezettje. Március 31-én újra nagyszabású koncertet adott Budapesten, ahol ismételten Bartók Eszter volt a meghívott vendég. A BRAVO OTTO díjra is három kategóriába jelölték: a legjobb hazai énekes, a legjobb hazai album (Nyugalomterápia) és a legjobb hazai klip (Várt Váratlan) díjáért is ringbe szállt. A Szállok a dallal című slágerének angol változata Amerikába is kijutott, ugyanis felkerült Walter Belcher lemezére, olyan feldolgozások mellé, mint például a Yeaterday és az Imagine. Novemberben "Újrahangolva" címmel megjelent a második korongja is, rajta 14 új dallal.

.:: Fel ::.

 
 
 
Név:
 
Jelszó:
 
 
[ Elfelejtett jelszó ]
Nem vagy még tag?
[ Regisztrálj! ]
 
 
  Regisztrált tagok: 2232
  Ma regisztrált: 0
  Látogatók: 6
 
 
 
HostingABC
 
Caramel hivatalos oldala!
 
   ÜZENŐFAL
 
 
   LINKELJ MINKET
 
Caramel hivatalos rajongói oldala!
 
A beillesztendő kód: